Annen

Hva er en arbeidsportefølje?

Definisjon og eksempler på en arbeidsportefølje

Kvinne iført jeans og button-down skjorte jobber på en bærbar datamaskin med en notisblokk og penn ved siden av seg.

••• Drazen_ / Getty Images

En arbeidsportefølje er en samling av arbeidsprøver som viser dine evner til potensielle arbeidsgivere. Jobbsøkere kan ha en nettportefølje, en papirportefølje eller begge deler.

Lær mer om arbeidsporteføljer og deres fordeler.

Hva er en arbeidsportefølje?

En arbeidsportefølje er en kuratert samling av en jobbkandidats beste arbeid. Forfattere ville samle sine beste artikler; webdesignere ville ha prøver fra sine beste nettsteder; og lærere ville sette sammen elevarbeidsprøver og læreplaner de er mest stolte av.

Nettporteføljer er en måte for jobbsøkere å vise arbeidet sitt. De kan utvikle sine egne porteføljenettsteder eller bruke en tredjepartsside som LinkedIn å samle inn prøvene deres. Noen vil kanskje bruke en papirportefølje hvis den viser arbeidet deres bedre.

  • Alternative navn : Stillingsportefølje, fagportefølje

Hvordan fungerer en arbeidsportefølje?

En portefølje gir konkrete bevis til potensielle arbeidsgivere om dine prestasjoner, ferdigheter og evner. Den viser omfanget og kvaliteten på din erfaring og opplæring.

I de fleste kreative felt, inkludert skriving, webdesign, grafisk design, reklame, fotografering og video, kreves en portefølje for å sikre en jobb. Hvis du forventes å produsere kreativt arbeid i en ny jobb, vil arbeidsgiveren din vurdere og vurdere tidligere prosjektresultater.

I felt der en portefølje ikke er forventet, er det fortsatt en måte å skille seg ut på. Det kan være lurt å inkludere presentasjoner og bilder eller eksempler fra prosjekter du har fullført. Pass på at du ikke deler proprietær informasjon uten tillatelse, selvfølgelig.

Hvis du ikke er sikker på om du trenger en portefølje, reflekter over feltet ditt og vurder de håndgripelige elementene du har produsert gjennom hele karrieren. Alt du har laget som reflekterer godt arbeidsevnen din, bør være en del av porteføljen din. Hvis du fortsatt er usikker, snakk med kolleger i ditt fagområde om de bruker en portefølje eller ikke.

Designe porteføljen din

Hvis du lager en nettbasert portefølje, presenter legitimasjon og personlig informasjon på en funksjonell, brukervennlig og estetisk tiltalende måte. Vurder å inkludere en 'om meg'-siden med informasjon om bakgrunnen din og en PDF av CV-en din med kontaktinformasjonen din redigert.

WordPress og Squarespace er gode verktøy for å bygge en online tilstedeværelse for arbeidet ditt. Du kan også finne ut at det finnes nettbaserte alternativer som henvender seg til folk i ditt felt. For eksempel kan journalister bruke nettsteder som Muck Rack for å vise frem skriveklippene deres. Designere vil kanskje dra nytte av porteføljenettsteder som Behance og Drible .

Hvis du lager en utskriftsportefølje, skriv ut arbeidet ditt på førsteklasses papir og organiser dokumentet i en fin mappe, perm eller lærporteføljeveske.

Uavhengig av formatet på porteføljen din, gjør det enkelt for potensielle arbeidsgivere å navigere. Vis frem arbeidet du er mest stolt av på en fremtredende måte, og grupper lignende gjenstander sammen. Hvis kontekst er nødvendig for å forstå et design eller et prosjekt, legg til litt tekst for å forklare det.

Vedlikeholde porteføljen din

Tenk på porteføljen din som et arbeid i en prosess – det er et levende, pustende dokument som stadig utvikler seg og vokser sammen med karrieren din.

Når du har satt opp porteføljen din, kontroller av og til at alt er oppdatert og fungerer. Legg til det siste arbeidet ditt og se etter ødelagte bilder, ødelagte koblinger og utdatert informasjon. Hvis du har en lenke til e-postadressen din, test den for å være sikker på at den fungerer.

For å maksimere eksponeringen, legg til en lenke til porteføljen din i CV-en og nevne den i følgebrev. Du kan også inkludere en lenke til porteføljen din fra din e-signatur .

Planlegg en tid hver måned eller så for å oppdatere porteføljen din slik at alle de nyeste kreasjonene og prestasjonene dine vises.

Viktige takeaways

  • En arbeidsportefølje er en samling av arbeidsprøver som viser dine evner til potensielle arbeidsgivere. Jobbsøkere kan ha en nettportefølje, en papirportefølje eller begge deler.
  • Velg formatet som best viser arbeidet du gjør.
  • Porteføljen din skal være enkel å navigere og estetisk tiltalende.
  • Hvis du lager en nettportefølje, kan du lage din egen nettside eller bruke en etablert tredjepartsside.
  • Oppdater porteføljen din med jevne mellomrom for å inkludere nytt arbeid og bekreft at ingen koblinger er brutt.