Ledelse Og Ledelse

Hva uttrykket 'koke havet' betyr i virksomheten

Damp stiger opp fra havet fra lavastrømmen

••• GettyImages/Glowimages

Du har kanskje hørt uttrykket «å koke havet» på et tidspunkt i din profesjonelle karriere. Du visste kanskje ikke hva denne sære uttalelsen betydde. I vanlig bruk er uttrykket ment å kalle noen for å ta på seg en altfor stor og potensielt umulig oppgave gitt ressursene dine. Uttrykket innebærer en frakobling fra virkeligheten. Det er en kritikk, eller i det minste en negativ kommentar, på en tilnærming som noen tar for å løse et problem.

Eksempler på 'Boil the Ocean' i aksjon

Her er noen eksempler fra den virkelige verden for å illustrere betydningen litt tydeligere:

 1. Som forberedelse til besøket av et seniorstyremedlem i en global produsent, fikk daglig leder teamet sitt til å utarbeide en praktisk talt endeløs strøm av rapporter og analyser om virksomheten som skulle presenteres for æren. I flere uker brukte seniorledere sin tid på å forberede presentasjon etter presentasjon. Da de var ferdige, var bunken med rapporter nesten en fot høy. Etter å ha ankommet og behandlet introduksjoner, så topplederen på alle rapportene og sa: 'Dette er unnskyldninger, og jeg vil ikke se dem. Nå vil jeg stille deg noen spørsmål om virksomheten din.' I dette tilfellet hadde daglig leder kokt havet.
 2. I et annet multinasjonalt firma ble en god del av hvert år viet til å finjustere den treårige økonomiske planen. Selv om det har noen fordeler å utvikle en langsiktig visning for en bedrift, er verdien av å forsøke å trygt forutsi måned for måned kostnader og inntekter langt inn i fremtiden i en verden preget av endring og usikkerhet er en øvelse i å koke havet.
 3. Under en strategisk planleggingsaktivitet med ledelsen til et teknologiselskap brukte deltakerne dager på å prøve å vurdere strategiene til hver eneste konkurrent på markedet. Ettersom dagene gikk, var konkurrentene de analyserte uten tvil enten ubetydelige eller så langt unna det dette mindre selskapet var engasjert i at øvelsen til slutt viste seg å være en fåfengt innsats i havkoking.
 4. «Bob prøver å koke havet med vår kundetilfredshetsundersøkelse. Han tror han kan identifisere de tre beste kundetilfredshetsklagene for alle produktene våre det siste året, utvikle løsninger og ha en presentasjon klar på to dager.'
 5. «Javier, ikke kok havet. Vår nåværende kvalitetsvurderingsprosess er statistisk signifikant. Vi kan umulig inspisere alle gjenstander som kommer ut av produksjonslinjen. Det ville være et mangelfullt system.

For å unngå å koke havet i næringslivet, må du ha en klar ide om bedriftens eller teamets mål og tilgjengelige ressurser.

Diskusjoner og havkoking

Mange forretningsklisjeer brukes på en rekke situasjoner, og 'koke havet' er intet unntak. I tillegg til den primære konnotasjonen av å ta på seg en altfor stor og upraktisk eller usannsynlig oppgave, brukes uttrykket ofte i gruppesammenheng i et forsøk på å tøyle og fokusere en ukontrollert diskusjon.

 • 'Forslaget ditt om at vi løser alle disse problemene på en gang koker havet.'
 • «Dette er et viktig tema, men det er mye større enn problemet vi prøver å løse. Vi koker havet og vi må fokusere ideene våre på det umiddelbare problemet foran oss.

Effektiv møte- og diskusjonshåndteringspraksis bidrar til å minimere trusselen om havkoking i gruppemiljøer.

 • Foreslå alltid og oppnå enighet for en klar møteagenda.
 • Ramme inn problemer eller situasjoner nøye for å sikre at de har grenser.
 • Tilrettelegg for diskusjoner og umiddelbart tøyle ethvert forsøk på å utvide omfanget av problemet.
 • Ettersom andre ideer er fremmet som ligger utenfor diskusjonens omfang, sørg for å fange dem på en tavle, flippover eller datamaskin for fremtidig referanse. Noen tilretteleggere beskriver dette som å legge ideer på parkeringsplassen (en annen forretningsklisjé).

Kok med forsiktighet

Bruk uttrykket 'koke havet' forsiktig eller ikke i det hele tatt. Effektive kommunikatører streber etter å tilby klare ord og bilder for å gjøre et poeng, og selv om ideen om et hav som koker er et kraftig bilde, er betydningen på arbeidsplassen ofte vag. I det minste er det å stole på klisjeer vanligvis ikke den mest effektive måten å få frem budskapet ditt.