Jobbsøking

Når skal du be om løft på jobben

Hvor ofte bør du be om lønnsøkning?

kvinner snakker over kontorbordet

•••

Eric Audras / ONOKY / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

De fleste er det ubehagelig å snakke om penger med hvem som helst, mye diskuterer det med sjefen deres. Men det er viktig å lære hvordan forhandle lønn , uansett. Hvis du aldri ber om høyning, er det mindre sannsynlig at du får rettferdig betalt.

Høyninger er ikke garantert. Noen organisasjoner er proaktive med lønnsøkninger og vurderer ansattes ytelse med jevne seks- eller tolvmånedersintervaller, og justerer kompensasjonen i forbindelse med disse vurderingene. Imidlertid vil mange organisasjoner bare tildele økninger hvis en ansatt ber om det.

Hvor ofte å be om en høyning

I de fleste tilfeller bør du ikke be om høyning mer enn én gang i året. Selvfølgelig er det unntak fra denne regelen, for eksempel hvis arbeidsgiveren din ikke ga deg en høyning for seks måneder siden, men lovet å se på saken på nytt om fire måneder basert på resultatmål eller tilgjengelig finansiering.

Et annet mulighetsvindu kan være etter en betydelig prestasjon, som å lande en stor kunde, orkestrere et vellykket arrangement, sikre et stort tilskudd, introdusere et vellykket kostnadsbesparende tiltak eller avslutte en stor avtale.

Generelt bør du ikke be om høyning før du har jobbet i en stilling i et helt år.

Vær forberedt før du spør

Uansett lang tid det tar, ikke gjør det be om økt erstatning til du har lagt opp en overbevisende begrunnelse for en høyning. Hold en daglig eller ukentlig journal over prestasjonene dine på jobben slik at du har bevis å peke på når du sender forespørselen din.

Legg vekt på resultater med innvirkning på bunnlinjen, enten de førte til økt salg, kostnadsbesparelser, kvalitetsforbedringer eller fastholdelse av ansatte. Nevn om du har lagt til ferdigheter (gjennom en klasse eller opplæring), tatt på deg ytterligere ansvar, fullført et prosjekt vellykket eller overgått målene som ble satt ved starten av året.

Husk at bare håndteringen av ansvaret beskrevet i stillingsbeskrivelsen din ikke rettferdiggjør en lønning. Ledere ser etter ansatte som går utover de nødvendige arbeids- og produktivitetsnivåene. Dokumenter de tingene du har gjort som lederen din verdsetter og dermed få dem til å se bra ut også.

Før du ber om en økning, undersøk gjennomsnittslønnen og gjennomsnittlige økninger for din posisjon på din plassering. Er lønnen din til markedsrenten? Nedre? Høyere? Bruk forskningen din for å styrke beløpet du ber om.

Tidspunkt for forespørselen din

Timing er viktig når det gjelder å be om en høyning. Ikke be om en når sjefen din har en dårlig dag. Og vent med å komme med en forespørsel hvis selskapet ikke har det bra. (Hvis det kommer nyheter om at en større avtale falt igjennom, for eksempel, be om å få omlagt møtet om lønnen din.)

Vurder også når høyninger vanligvis tildeles. Deretter tar sikte på å sende inn forespørselen noen måneder i forveien. For eksempel, hvis bedriften din tildeler kampanjer eller økninger i levekostnadene ved slutten av regnskapsåret i juni, sikte på å argumentere for en økning i april. Det vil gi lederen din tid til å vurdere forespørselen din og møte andre som er ansvarlige for å avgjøre hvem som får en høyning (og hvor mye).

Ikke klag, overtal!

Dette er ikke tiden for å sutre om hvor mye mer alle andre tjener mer enn deg eller hvordan du tar på deg dobbelt så mye arbeid som de gjør. Selv om det er sant, overbeviser det sjelden sjefer om å klage til å løsne vesken.

Snakk heller ikke om hvor mye dine egne utgifter, som husleie eller lån, har økt. Din økonomiske situasjon er ikke lederens bekymring.

Baser heller argumentet ditt på data. Snakk om hvordan dine prestasjoner har bidratt til organisasjonens bunnlinje og om markedsrenten for din rolle og ferdigheter.

Er en kampanje en mulighet?

Husk at en av de beste måtene å forbedre lønnen på er å sikre en kampanje . Hvis det er en passende åpning over ditt nivå, eller hvis du kan rettferdiggjøre å omklassifisere jobben din til et høyere nivå, så spør ledelsen om muligheten for en forfremmelse.

Forfremmelser er ofte ledsaget av mer betydelige økninger som normalt vil bli gitt som en del av vanlige lønnsjusteringer. Lønnsøkninger knyttet til forfremmelser er ofte i området 10 til 15 %, mens lønnsøkninger for prestasjoner vanligvis er 1 til 5 %.

Hvordan be om høyning

Som du kan se, er det ikke noe spontant ved å be om en høyning. Du bør være godt forberedt før du ber om en. Beste praksis for vellykket mottak av lønnsøkning inkludere:

• Utarbeide agenda for møtet og noen lønnsmanus. Ha et argument for hvorfor du fortjener mer og vær forberedt på å diskutere det.

• Kle på delen. Selv om kleskoden på kontoret er uformell eller ikke-eksisterende, er det ikke tiden for å komme på jobb i strandantrekket ditt. Kle deg profesjonelt. Etter at møtet er over, bør sjefen din tenke på saken du har bygget, ikke hva du hadde på deg under samtalen.

• Å ha en plan B. Hva vil du gjøre hvis lederen din sier nei – og ikke gir håp om en økning i nær fremtid? Å slutte på stedet er sjelden tilrådelig, men du vil føle deg tryggere i diskusjonen hvis du har en reserveplan, f.eks. forfølge potensielle kunder i andre selskaper.

Og selv om noen eksperter er enige om at det er best å be om en økning personlig, er det fordeler med å sende en e-post i stedet. For det første kan det hende du føler deg mer komfortabel med å skrive saken din, og lederen din foretrekker kanskje å ha litt tid til å gjennomgå og vurdere forespørselen din.