Jobbsøking

Når du kan saksøke en arbeidsgiver for urettmessig oppsigelse

Skuffet forretningskvinne står med pappeske på kontoret

••• RUNSTUDIO / Getty Images

Hvis du nylig har vært det avsluttet av årsak , lurer du kanskje på om arbeidsgiveren din hadde rett til å si opp deg – eller om oppsigelsen din utgjør urettmessig oppsigelse . Og hvis det viser seg at du ble sparket ulovlig, vil det neste spørsmålet ditt sannsynligvis være om du kan – og bør – saksøke.

Det som ikke regnes som feilaktig oppsigelse

De fleste arbeidere i USA er ansatt etter eget ønske , som betyr at deres arbeidsgivere kan sparke dem uansett årsak, eller ingen grunn i det hele tatt, forutsatt at årsaken ikke er diskriminerende. (Mer om det om et minutt.)

Dette betyr at det vanligvis er lovlig for arbeidsgiver å si opp arbeidsforholdet ditt uventet, uten forhåndsvarsel , og å avslå å oppgi en grunn for oppsigelsen.

Faktisk velger mange arbeidsgivere å gi så lite varsel eller forklaring som mulig, til og med gå så langt som å karakterisere oppsigelsen som en permittering , heller enn å ta risikoen for å bryte loven ved å oppgi en grunn som senere viser seg å være diskriminerende.

Med mindre du har en arbeidskontrakt eller tariffavtale som krever en viss varsel, er det lovlig for arbeidsgiveren din å sparke deg uten varsel.

De er heller ikke forpliktet til å gi deg en mulighet til å rette opp problemer knyttet til arbeidsytelsen din før du avslutter ansettelsesforholdet. (Selv om igjen, som et spørsmål om selskapets retningslinjer, vil mange arbeidsgivere opprette en standardprosess for oppsigelse som inkluderer en ytelsesforbedringsplan , både for å minimere sjansene for juridiske problemer og for å opprettholde god moral blant personalet.)

Eksempler på feilaktig oppsigelse

I henhold til føderal lov er det ulovlig for arbeidsgivere å diskriminere i ansettelse, oppsigelse eller forfremmelse på grunnlag av:

 • Sex eller kjønn
 • Rase eller farge
 • Religion
 • Nasjonal opprinnelse
 • Uførhet
 • Svangerskap
 • Alder (over 40, i henhold til føderal lov, selv om noen stater tilbyr beskyttelse for arbeidere yngre enn 40 år)
 • Genetisk informasjon

Arbeidstakere kan også saksøke eller sende inn en siktelse med Kommisjonen for likestillingsmuligheter hvis de er seksuelt trakassert på jobb , sparken for å være en varsler, underlagt konstruktiv utladning (aka tvunget til å trekke seg), eller tvunget til å tåle en fiendtlig arbeidsmiljø .

For å saksøke arbeidsgiveren din for diskriminering, du må først sende inn en siktelse til EEOC – med mindre du planlegger å reise søksmål i henhold til likelønnsloven. I så fall kan du saksøke uten å få varsel om rett til å saksøke fra EEOC.

Spørsmål du bør stille deg selv før du saksøker

1. Føler du at oppsigelsen var basert på diskriminering? I så fall må du sannsynligvis sende inn en siktelse for diskriminering til EEOC før du inngir et søksmål om jobbdiskriminering mot din tidligere arbeidsgiver. Igjen, unntaket er brudd på likelønnsloven, i så fall er du ikke pålagt å sende inn en siktelse, forutsatt at du fremmer sak innen to år etter lønnsdiskrimineringen.

Husk at du har en begrenset tid til å sende inn – vanligvis 180 dager fra tidspunktet for hendelsen, selv om lokale lover kan forlenge denne fristen til 300 dager.

2. Hva er målet ditt med å saksøke (og er det realistisk?) Vil du ha penger, en endring i atferd, eller bare tilfredsstillelsen av å vite at de ikke slapp unna med det, uten å ha det? Det er viktig å vite hva målene dine er før du blir involvert i en lang juridisk prosess. Rådfør deg med en arbeidsadvokat tidlig for å finne ut om målene dine er rimelige.

3. Er du villig til å investere tid og penger i å forfølge saken din? Med mindre du kan finne en arbeidsadvokat som kan ta saken din pro bono, er saksøk dyrt. Det kan koste tusenvis av dollar å ta en sak til rettssak. For å gjøre vondt verre, har arbeidsgivere vanligvis interne advokater som står klare til å slite deg ned med forsinkelser og utsettelser.

Hvordan gå videre etter å ha blitt sparket

Uansett om du velger å saksøke for urettmessig oppsigelse, trenger du en plan for å komme videre etter å ha fått sparken . Det betyr å vite dine rettigheter som (tidligere) ansatt , inkludert når og hvor du skal hente den endelige lønnsslippen din, om du har rett til å betale for opptjent ferie og syketid, hva som vil skje med helsefordelene dine, pensjonsordning, eventuelle aksjeopsjoner og mer.

HR vil kunne bistå deg med disse spørsmålene, samt informere deg om hvordan bedriften planlegger å karakterisere oppsigelsen. Det er i din beste interesse å finne ut av det nå før fremtidige arbeidsgivere ringer og ber om det bekrefte ansettelseshistorikken din .

Ikke anta at de vil si det verste: mange organisasjoner har en policy om å bekrefte ikke mer enn stillingstittel og ansettelsesdatoer.

Du kan til og med ha rett til arbeidsledighetstrygd , avhengig av. Du vet ikke før du spør.

Ser mot fremtiden, øv deg på å svare intervjuspørsmål om oppsigelsen , og samle referanser fra kontakter for å styrke kandidaturet ditt til jobber. Ikke la denne reverseringen stå i veien for suksessen din. Mange kjente og innflytelsesrike mennesker ble sparket før de satte sitt preg på verden, inkludert Steve Jobs, Oprah Winfrey og Thomas Edison .

Informasjonen i denne artikkelen er ikke juridisk rådgivning og er ikke en erstatning for slike råd. Statlige og føderale lover endres ofte, og informasjonen i denne artikkelen gjenspeiler kanskje ikke din egen delstats lover eller de siste endringene i loven.

Artikkelkilder

 1. National Conference of State Legislatures. At-Will ansettelsesoversikt . Åpnet 13. juni 2020.

 2. EEOC. Diskriminering etter type . Åpnet 13. juni 2020.

 3. EEOC. Innlevering av søksmål . Åpnet 13. juni 2020.

 4. EEOC. Hvordan anmelde ansettelsesdiskriminering . Åpnet 13. juni 2020.

 5. Nolo.com. Hva vil det koste å ansette en advokat for en feilaktig oppsigelsessak ? Åpnet 13. juni 2020.