Jobbintervjuer

Hvorfor er du interessert i en stilling på lavere nivå?

Kvinne gjennomfører jobbintervju

••• Sirinarth Mekvorawuth / EyeEm / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Det er ikke uvanlig for arbeidere som er eldre, arbeidsledige, overstressede, balanserer familieforpliktelser eller rett og slett er lei av å jobbe for hardt for å søke en stilling på lavere nivå. Problemet er at når du intervjuer for en jobb, skal ansettelseslederen prøve å finne ut om du er villig til å nedgradere karrieren din.

Hvis du skal ta et skritt – eller flere – nedover karrierestigen, kan du forvente det rekrutteringsansvarlig for å spørre deg hvorfor du er interessert i en jobb som er på et lavere nivå enn din kvalifikasjoner . Du må overbevise arbeidsgiveren om at du vil bli fullt investert i arbeidet ditt, og du er ikke bare ute etter å ta det med ro. Ansettelsesledere og bedrifter ønsker å unngå å ansette en slacker eller noen som skal forlate i løpet av kort tid.

Få tips for hvordan du kan svare på spørsmålet: Hvorfor er du interessert i en stilling på lavere nivå? sammen med hva du ikke skal si i svaret ditt.

Hva intervjueren ønsker å vite

Intervjuere er interessert i å avdekke om du ser på en stilling på lavere nivå som en midlertidig situasjon, eller om du ønsker å jobbe på dette nivået på lang sikt. Det kan også være lurt å bekrefte at du er klar over at lønnen vil være lavere på dette nivået, og at ansvaret ikke vil være like høyt som i tidligere roller.

Ved å stille dette spørsmålet vil intervjuere ha en rimelig forklaring på hvorfor du er villig til å gi opp status, lønn og ansvar for en jobb på et lavere nivå.

Intervjuere vil være bekymret for at du etter noen måneder i rollen vil finne det kjedelig eller innse at lønnen er for lav, og vil gå videre. Fra en rekrutterers synspunkt er det et dårlig resultat, siden ansettelse og opplæring av ansatte er tidkrevende og kostbart.

I svaret ditt må du fortelle hvorfor en stilling på lavere nivå passer for deg.

Hvordan svare 'Hvorfor er du interessert i en jobb på lavere nivå?'

Den beste tilnærmingen er å ramme svaret ditt positivt med fokus på de attraktive elementene i måljobben din. Du bør for eksempel forklare hvorfor du beveger deg mot jobben på lavere nivå i motsetning til å gå bort fra din nåværende posisjon på høyere nivå.

Det er en god idé å tenke over hvorfor du ønsker å ta på deg den nye jobben og forberede deg på å svare på spørsmål på en måte som vil overbevise intervjueren om at stillingen er riktig for deg. Lag først en liste over de mest tiltalende aktivitetene knyttet til måljobben din. Tenk så på eksempler på når du utførte lignende oppgaver og brukte lignende ferdigheter tidligere, og legg merke til hva du likte med disse aspektene ved jobben.

Vær klar til å referere til suksessen du oppnådde i disse situasjonene og graden av tilfredshet du oppnådde. Kom også utstyrt med positive tilbakemeldinger eller resultater av ditt tidligere arbeid.

Noen ganger kan det også være nyttig å dele mer personlige grunner til at du er interessert i en stilling på lavere nivå. For eksempel, kanskje du leter etter en mer overkommelig timeplan eller lavere stressnivåer.

Eksempler på de beste svarene

Eksempel svar

I min nåværende rolle, som leder av innholdsstrategien for ABC-selskapet, bruker jeg mesteparten av tiden min på å lede teamet mitt og sette en helhetlig strategi for innhold. Det er alt arbeid jeg liker og synes er gledelig, men jeg opplever at jeg overveldende savner å skrive og redigere kopi. Når det kommer til innhold, er det å skape det min sanne styrke, og jeg er ivrig etter å ha gjennomføring (i stedet for strategi) som hovedfokus i dagene mine.

Utvide

Hvorfor det fungerer: Dette svaret demonstrerer at å flytte til stillingen på lavere nivå vil tillate personen å gjøre mer av arbeidet de liker og se det som sitt sanne ekspertiseområde.

Eksempel svar

Jeg antar at du er bekymret for at jeg aksepterer denne rollen bare av nødvendighet og ikke vil bli i den på en stund. Men faktisk er jeg ivrig etter å gå over til denne rollen: Jeg vil kunne bruke de samme ferdighetene jeg bruker i min nåværende rolle i et miljø med mindre høyt trykk. Jeg liker å jobbe hardt, og er ivrig etter å legge ned timene, men vil gjerne trekke meg tilbake fra noen av de høye påkjenningene i min nåværende rolle.

Hvorfor det fungerer: Dette svaret er direkte om årsaken til at intervjueren stiller spørsmålet og viser at kandidaten er motivert av å ønske mindre stress.

Eksempel svar

Som du vet representerer denne rollen litt av et karriereskifte for meg. Så på mange måter er det veldig fornuftig å starte på dette nivået – jeg har hatt mer ansvar i andre stillinger, men ikke innenfor denne bransjen. Jeg er spent på å utvide kunnskapen min, samtidig som jeg bruker noen av ferdighetene jeg har fått i tidligere roller. Dette er et så godt øyeblikk for meg å gjøre overgangen på et personlig nivå, siden barna mine er i ferd med å fullføre college, og økonomisk er det mulig å ha en lavere lønn.

Utvide

Hvorfor det fungerer: Dette svaret viser at kandidaten aksepterer en rolle på lavere nivå på grunn av en karriereovergang, samtidig som den gjør det klart at de har mange relevante ferdigheter. I tillegg berører dette svaret også lønnsspørsmålet, noe som gjør det klart at kandidaten er klar over den lavere lønnen og komfortabel med den.

Tips for å gi det beste svaret

  • Koble dine tidligere roller til den nye stillingen på lavere nivå. Se etter noen sammenhenger mellom de attraktive aspektene ved din nåværende eller siste jobb og måljobben . For eksempel, som ingeniørdirektør, kan det mest energigivende aspektet av ditt nåværende arbeid være å feilsøke designproblemer som ditt team av ingeniører står overfor. En slik referanse vil støtte din intensjon om å komme tilbake i frontlinjen med ingeniørarbeid i motsetning til å utføre ledelsesoppgaver. Sørg for å forklare i detalj hvorfor du liker å være i frontlinjen.
  • Bli litt personligmen ikke for personlig. Ofte skjer denne typen flytting på grunn av personlige hensyn. Du kan diskutere noen av disse årsakene, men sørg for å unngå overdeling. For eksempel, kanskje du ikke trenger så mye inntekt nå som du gjorde da du var yngre, og kanskje du opprinnelig tok på deg din nåværende jobb på høyere nivå først og fremst for inntekten. Hvis du søker om en timejobb kontra en lønnet eller lederstilling, kan du også nevne at du jobbet et betydelig antall timer hver uke, og du ser nå etter mindre ansvar og en noe lettere arbeidsmengde.

Uansett hva dine støttende årsaker kan være, vil nøkkelen være å koble disse utsagnene sammen med hovedgrunnen som forklarer lidenskapen din for målposisjonen din. Du må bygge saken din, og jo flere grunner du har til å ønske deg en jobb på lavere nivå, jo større er sjansene dine for å bli ansatt.

  • Forklar at du er i det på lang sikt. Arbeidsgivere kan med rette være bekymret for at du intervjuer for denne rollen av desperasjon etter en lønnsslipp. I svaret ditt, sørg for at det er klart at du ønsker denne rollen spesielt, og ikke planlegger å akseptere bare for umiddelbart å be om en forfremmelse eller jakte på andre roller på høyere nivå.
  • Påpek din merverdi. Du kan også bruke svaret ditt på dette spørsmålet til å vise at du har ferdighetene og kvalifikasjonene som er nødvendige for rollen og vil finne ting raskere enn en mer junior ansatt. Det vil si, mal din kompetanse og kvalifikasjoner som et pluss, ikke en ulempe.
  • Lag en veloverveid, godt avrundet sak for din karrierebane. For å styrke saken din bør du vurdere å avslutte intervjuet med spørsmålet 'Er det noen bekymringer du har angående jobben min som jeg ennå ikke har besvart?' Lever dette spørsmålet i en selvsikker og entusiastisk tone, og du vil være sikker på å dempe alle bekymringer din potensielle nye arbeidsgiver vil ha.

Hva du ikke skal si

  • Ikke vær negativ til din nåværende rolle. Mens du forlater din nåværende rolle av en grunn, vil du ikke være veldig negativ til det, siden det kan få deg til å virke misfornøyd eller som en klager.
  • Unngå utseendet til å ville kysse. Arbeidsgivere kan være bekymret for at du ser etter en rolle på lavere nivå fordi du ikke er interessert i å jobbe hardt. Selv om stillingen på lavere nivå kan innebære mindre komplekse oppgaver og færre timer, er det viktig å demonstrere at du fortsatt er engasjert i arbeidet og ivrig etter å jobbe hardt.

Mulige oppfølgingsspørsmål

  • Hvor ser du deg selv om fem år? - Beste svar
  • Hvordan kommer du overens med yngre medarbeidere?
  • Hva er dine mål for fremtiden? - Beste svar

Viktige takeaways

VÆR FORBEREDT Hvis du søker på en stilling på lavere nivå, kan du stole på at arbeidsgivere lurer på hvorfor du velger å gjøre dette. Ha en følelse av hvordan du vil svare på forhånd.

DEL DET SOM TILTALER Sett inn svaret ditt med tanke på hva som er attraktivt ved å ta på seg en stilling på lavere nivå.

MOTTE ANLEGGSLEDERES RESERVASJONER Intervjuere og bedrifter kan føle seg bekymret for at du ikke vil bli i stillingen eller at du vil være misfornøyd med lønnen eller ansvaret (eller begge deler). Sørg for at svaret ditt forsikrer dem om at du med vilje søker etter rollen på lavere nivå.