Halv

Hvorfor erteskriving er avgjørende for en vellykket TV-nyhetssending

En mann peker på en fjernkontroll til TV-en

••• Rob Lewine/Getty ImagesSpør de fleste TV-nyhetsprodusenter om å skrive erting, og du kan se øynene deres rulle og høre dem stønne. Det er fordi erting er en viktig del av å produsere en overbevisende nyhetssending, men mange produsenter hater å gjøre det.

Det er vanligvis fordi erteskriving har mindre med ren å gjøre journalistikk og har mer til felles med TV-reklamer. Så produsenter som ikke er skikkelig trent er ikke så gode på erting. Med noen få grunnleggende tips kan de faktisk se frem til denne delen av hverdagen.

Nyheter erter: Hva er de?

Erter er hva de TV-nyhetsankere si for å overbevise seerne om å se nyhetssendingen eller fortsette å se. De kommer vanligvis i et slags overskriftsformat før nyhetssendingen begynner og på slutten av hver nyhetsblokk, rett før reklamepausen.

Her er et eksempel på en erting før en nyhetssending: «Neste på Channel 5 Action News, hvorfor guvernøren sier at han ikke er redd for å øke skattene dine. En hund står foran døden i en husbrann, men bjeffer seg i sikkerhet. Kan en orkan som brygger i Atlanterhavet påvirke helgeplanene dine? Og se hvordan sopp kan være svaret på et lengre liv. Channel 5 Action News er neste.'

Her er et eksempel på en erting under en nyhetssending: «Hun kommer fortsatt på Channel 5 Action News, hun er 105 år gammel, men er den nyeste uteksaminerte fra en lokal videregående skole. Du vil møte henne og se hvorfor hun ikke ga opp med å ta diplom. I tillegg, ikke gå glipp av en utrolig video av en mann som overlever et haibitt til sjøs. Hold deg til, mer Channel 5 Action News kommer opp.'

Målet er å fange oppmerksomheten raskt for å hindre seerne fra å bytte kanal eller snu TV-apparatet. Som nyhetsseer har du sett erting tusenvis av ganger. De virker enkle å skrive, men det er viktige ingredienser å huske når du skriver TV-nyheter, slik at du oppnår målet ditt om å beholde publikum.

Å vite hvilke nyhetssaker du skal erte

En nyhetsprodusent kan ha 20 historier i en nyhetssending. Noen historier vises også på rivaliserende stasjoner, for eksempel et bystyremøte eller guvernørens pressekonferanse. Andre historier er unike for stasjonen. Noen historier kan betraktes som 'viktige', mens andre er funksjoner.

Akkurat som nyhetssendingen i seg selv er en blanding av hardtslående nyheter og lettere mat, bør erting også gjenspeile den variasjonen. Erting som ikke inneholder annet enn bilulykker, eller på baksiden, historier om valper og barn, skulle indikere at nyhetssendingen er skjev mot én type innhold.

Når en produsent skal avgjøre hvilke historier som skal erte, bør en vurdere stasjonens målgruppe. Det bestemmes ofte gjennom fokusgruppeforskning.

Denne forskningen har sannsynligvis allerede en rolle der historier blir dekket. Hvis en produsent er ansvarlig for en nyhetssending tidlig på kvelden som er rettet mot kvinner, vil erting av historier om helse, barneoppdragelse og livskvalitet være en måte å nå dem på. Selv om dette bare er en generalitet, vil de fleste TV-nyhetskonsulenter anbefale å unngå erting med kriminalitet eller sport i den slags nyhetssending, med mindre det er en menneskelig interessekomponent utover det grunnleggende i historien.

Video er viktig i ertende historier

Fordi vi snakker TV, er video viktig for å lage en effektiv tease. Noen ganger er en historie så overbevisende at ord alene vil overbevise folk om å se, men det er et sjeldent unntak.

Det er ikke bare å ha video, men å ha den rette videoen, som vil gjøre erting enklere. Bilder av folk som sitter rundt på et møte vil forårsake gjesp fra seerne.

Hvis en nyhets reporter dekker et bystyremøte om alle hullene i byen din, er det en mulighet til å lokke folk til å se historien. Det er for å vise et nærbilde av en bils hjul som banker gjennom et jettegryte, mens de skriver: 'Noen lokale innbyggere er lei av denne steinete turen rundt i byen. Se hva de ber byens ledere om å gjøre med disse farehullene.'

Den mye mer vanlige og late tilnærmingen ville være å vise bystyremøtet mens de skrev: 'Bystyret møttes i kveld for å diskutere problemet med jettegryter i noen lokale gater. Vi kommer til å ha en rapport fra rådhuset.

Det andre eksemplet brukte ikke bare den beste tilgjengelige videoen, men ordene inneholdt heller ikke mye energi. Et byråd møtes regelmessig om alle slags saker, så produsenten solgte ikke denne historien som interessant å se.

Vanlige feil i erteskriving

Det er alle slags synder når det kommer til erteskriving. Straffen er en bortkastet mulighet til å utvide nyhetssendingene dine Nielsen rangeringer .

Den første vanlige feilen er å ignorere enhver form for seerfordeler ved å se historien. «Lovgiveren møttes i dag for å snakke om skatter. Vi skal ha flere. Langt bedre ville være: 'Finn ut hvilke lovgivere som ønsker å øke skattene dine... og med hvor mye.'

En annen feil er å inkludere meningsløse ord og uttrykk, som fortynner tonehøyden du prøver å lage. 'Vi skal ha historien.' 'Vi skal ha flere.' 'Detaljer fremover.' Det er klart at historien ligger foran.

En tredje feil er å skrive en erting som ikke består 'Så hva'-testen. 'Leger har ny informasjon om vitamin C.' Fortell seerne hvorfor de burde bry seg, i stedet for å la dem si «hva så?» 'Leger har ny informasjon om vitamin C og hvorfor det kan være skadelig for helsen å få for mye av det.' Nå vil folk vite om det glasset med appelsinjuice kan skade dem.

En siste vanlig feil er over-lovende mens du underleverer. Tenk på en restaurant som lover verdens beste eplepai, bare for å gi deg noe som kom ut av en supermarkedsfryser. Du ville aldri bestille paien igjen. Så hvis du sier at en historie er en må-se, utrolig, utrolig med aldri-hørt informasjon og pengerbesparende, livsendrende tips, sørg for at du holder det du lover. De fleste seere vil ikke stå for å bli lurt bare én gang.