Menneskelige Ressurser

Arbeide med rekrutterere

Hva er en rekrutterer – egentlig?

Senior jobbsøker

••• Peter Dazeley/Photographer's Choice/Getty Images

Rekruttering er et dårlig forstått yrke (noen ganger også av de som kaller seg rekrutterere). Det finnes flere typer rekrutterere, men mekanikken og psykologien ved rekruttering er den samme.

To typer rekrutterere er tilgjengelige

Bedriftsrekrutterere

Bedriftsrekrutterere som er ansatt i et selskap med det formål å finne og kvalifisere nye medarbeidere til organisasjonen. Tredjeparts rekrutterere er underleverandør til av et selskap for samme formål. Det finnes flere forskjellige typer tredjeparts rekrutterere, men hovedforskjellen mellom dem ligger i hvordan de blir kompensert .

Begge tredjeparts rekrutterere betales av ansettelsesselskapet, men beholdt rekrutterere har vanligvis en eksklusiv kontrakt med selskapet. De får utbetalt en del av gebyret på forhånd med saldoen betalt når søket er over. Beholdte rekrutterere brukes vanligvis til stillinger på ledernivå.

Beredskapsrekrutterere

Beredskaps- eller tredjepartsrekrutterere har vanligvis ikke et eksklusivt forhold til selskapet. De betales bare et gebyr hvis selskapet ansetter en kandidat som oppdages gjennom deres innsats. (De fleste tredjepartsrekrutterere faller inn under denne kategorien.)

Konsulenter og trenere som gjør det intervjuferdighetstrening blir ofte spurt om rekrutterere av jobbsøkere. Dette er kommentarene og spørsmålene som høres oftest.

  • «Rekrutterere ringer ofte og spør for CV-en min , men så jeg aldri høre fra dem igjen .'
  • «En rekrutterer sendte meg på et intervju, men det ser ikke ut til at jeg får noen tilbakemelding om hvordan jeg gjorde det. De sier at selskapet fortsatt intervjuer, så jeg kan ikke vurdere hvor jeg kan ha tatt feil (slik at jeg kan gjøre en bedre jobb på mitt neste intervju).'
  • 'Jeg har sendt ut dusinvis av CV - noen ganger hundrevis - til rekrutterere, men jeg hører aldri fra dem, og kan ikke få dem til å ringe tilbake.'

Det finnes ulike årsaker til de ovennevnte situasjonene, men mange av dem koker ned til én sak: penger. For å lykkes med å jobbe med rekrutterere, må du først forstå at de ikke jobber for deg, jobbsøkeren. De jobber for selskapet. Det er selskapet som betaler sine avgifter. Det er selskapet de til syvende og sist må tilfredsstille hvis de skal få betalt for alt hardt arbeid.

Tredjeparts rekrutterere kompenseres vanligvis 20-30 %, eller mer, av en plassert kandidats første års lønn. (Hvis en jobbsøker kunne betale rekruttereren $10.000-$25.000 for å finne ham eller henne en jobb, kan jobbsøkeren finne et skifte i oppmerksomhet fra en rekrutterer.)

Bedriftsmedlemmer ønsker deres rekrutteringsbehov å bli møtt. Tross alt betaler de godt for å få dekket behovene deres. Hvis et rekrutteringsfirma bombarderte selskapet med CV-er av personer som ikke kvalifiserer for jobben, ville de finne seg selv som arbeidsledige neste gang selskapet fyller jobber.

Ikke ta det personlig. Hvis du passer til jobben de aktivt rekrutterer til, kan du satse på at rekruttereren vil gjøre alt i sin makt for å sikre at du er vellykket ansatt av selskapet .

Hvordan bestemmer du ferdighetsnivået og erfaringen til rekruttereren din?

Du kan avgjøre om rekruttereren din er en erfaren profesjonell eller amatør. En erfaren rekrutterer vil alltid få tilbakemeldinger fra et selskap etter et intervju hun har arrangert. Rekruttereren vil ikke fortsette å sende søkere til klientbedriften uten å vite hvorfor de hun allerede sendte var mislykket.

Uten slike kritiske tilbakemeldinger har rekruttereren ingen mulighet til å vite hvor rekrutteringsinnsatsen kommer til kort. Rekruttereren trenger denne tilbakemeldingen slik at hun kan gjøre en bedre jobb med å sende de riktige typene kandidater.

Et tegn på en amatør – eller en fisker – er rekruttereren som gjør det ingenting annet enn å samle inn CV , uten tilsynelatende formål. Hvis du blir kontaktet av en rekrutterer og bedt om å sende din CV, ikke vær redd for å stille spørsmål om hvorfor han ønsker å se den. Du må stille følgende spørsmål.

  • Er det en spesifikk jobb du har i tankene for meg?
  • Når du har CV-en min i hånden, når kan jeg forvente å høre fra deg igjen?'
  • Vil du noen gang sende CV-en min til en av kundene dine uten min viten og/eller samtykke?
  • Hvis du sender CV-en min med mitt samtykke, og jeg deltar i et intervju, vil jeg da alltid få tilbakemelding om hvordan intervjuet gikk i klientens øyne?

Handle med rekrutterere som kjenner bakgrunnen din

Hvis en rekrutterer noen gang kontakter deg og ber om CV før du vet noe om din profesjonelle bakgrunn, ikke send den. CV-en din kan lande på steder der du ikke vil at den skal lande.

En profesjonell rekrutterer, selv om han jobber for klientselskapet, vil ikke du sikre at du er en god kandidat . Han vil stille spørsmål som disse.

En profesjonell rekrutterer vil vite at hun ikke bare har gjort en god jobb for klienten, men at hun også har tatt hensyn til dine beste interesser. (Når en profesjonell rekrutterer utfører en effektiv jobb med rekruttering, vil de fleste henvisningene deres komme fra fornøyde kandidater som ble behandlet med respekt .)

Profesjonelle rekrutterere må også gi kandidatene høflighet til grundig kommunikasjon, selv om de av en eller annen grunn ikke er i stand til å plassere dem i en ny jobb.

Å forstå rekruttereren din, og sikre at de forstår deg, er det første trinnet for å lykkes med å søke en ny jobb gjennom en rekrutterer.