Musikkarrierer

Du kan forhandle sjefens kompensasjon

Betaler for cocktail

••• mediaphotos/E+/Getty Images

Bandledere er veldig praktiske å ha rundt seg, men kommende artister glemmer ofte én ting i jakten på en manager: Når du først får en til å jobbe med deg, vil de ønske å bli betalt. Det er viktig å vite hvordan man forhandler om betaling med lederen din.

Tross alt, ikke bare skal lederen din hjelpe deg med å tjene penger, du vil dele inntekten din med dem. Det lønner seg (forstår det?) å være sikker på at du forstår nøyaktig hvordan lederen din forventer å bli kompensert for arbeidet sitt.

Kompensasjon for bandsjef

Selv om noen ganger en leder kan godta en lønn, er de aller fleste ledelsesavtaler basert på kommisjon . Det betyr at lederen din tar en prosentandel av inntekten du genererte. Prosentandelen de mottar er omsettelig – men først bør du forstå det vanlige betalingsbeløpet for ledere.

Normen er rundt 15 %, selv om noen kunstnerrepresentanter ønsker 20 %, spesielt når det gjelder en ny artist. Nyere artister krever mer arbeid på forhånd før penger blir sett. Ofte er dette en prosentandel av bruttoinntekten din – din totale inntekt før eventuelle andre fradrag (skatter, trygd, andre fradrag eller avgifter) tas ut. Dette betyr at selv om du ikke tjener nok til å få betalt, vil lederen din gjøre det – fordi de er en av fradragene.

Noen ledere vil imidlertid godta en prosentandel av nettoinntekten din (beløpet som gjenstår etter alle fradrag og betalinger).

Hva dette betyr er at hvis kostnadene for et show er større enn eller lik inntektene generert, får ikke lederen din betalt for den hendelsen (det vil du heller ikke). Noen ganger får ledere en brutto prosentandel av noen inntekt og netto prosentandel av andre.

Andre ganger endres prosentandelen etter hvert som visse inntjeningsgrenser nås. For eksempel, hvis en ny artist godtar 20 % når de ansetter en manager, når de tjener en viss sum penger, kan manageren gå med på å skalere det tilbake til 15 %.

Forhandle for ulike inntektsstrømmer

Akkurat som det er en lang rekke måter prosentandelen kan beregnes og brukes på, er det en rekke måter å dele inntektsstrømmene på. Noen ledere får en prosentandel av all inntekt, punktum.

Andre avtaler er strukturert slik at en leder får en mindre prosentandel – eller ingen prosentandel – på visse typer inntekter. For eksempel, hvis manageren bare representerte deg som plateartist, men ikke som låtskriver, ville de ikke fått noe fra låtskrivingsinntektene dine (så lenge det ble forhandlet frem på denne måten).

Det er ingen standardregler for lederkompensasjon. Det handler om å forhandle seg frem til en ordning som er akseptabel for alle. Husk at ledere vil maksimere inntektspotensialet sitt ved å utnytte så mye av inntekten din som mulig.

Selv når ledelsen får et kutt i all inntekten din, er det visse ting de ikke berører som en selvfølge. Manageren din bør ikke få en prosentandel av pengene betalt til deg av et selskap for å betale for annen aktivitet som innspilling, produsenter, turnéer eller åpningsakter. Dette er ikke inntekt, du er en mellommann for de pengene, og sørger for at de kommer i hendene den skal.

Kompensasjon for din leder er fordelaktig

Selv om disse tilnærmingene til å begynne med kan virke grådige, bør ledere absolutt kompenseres for arbeidet de gjør. Ledere lar deg fokusere på den delen av jobben du elsker, ta vare på innspillingsavtaler, konsertplaner, transport, reklamearrangementer, etc.

Det er mange forskjellige varianter av managerbetalinger der ute. Den eneste tommelfingerregelen er at du må komme overens før noe arbeid begynner, så det er ingen forvirring.

En siste merknad - mange ledere jobber på en håndtrykksavtale i stedet for en skriftlig kontrakt. Men hvis det skremmer deg, er det ikke noe galt med å skrive opp i det minste en uformell avtale slik at alle vet hvor de står.